hits
  • 25.02.2018

    NED I VEKT?

    • Skrevet 25.02.2018 klokka 19:24
    • Kategori: Mat

    Viste du at honningmelonen er kalorifattig?

    Den er å fin å spise om du skal ned i vekt. I tillegg er den en fin kilde til både fiber og C-vitaminer.

    Den passer godt til desserter, alene eller sammen med spekemat. Når du skjærer honningmelonen opp i skiver, er det viktig å skrape vekk kjernene i midten forsiktig vekk, bruk eit fingrene, siden fruktkjøttet lett kan gå tapt om du skraper det bort med kniv. 

    Den er også fin å ha med i nistepakken eller på et fruktfat :) 

     

     

     

     

     

     

     

    24.02.2018

    KALORIFATTIG.

    • Skrevet 24.02.2018 klokka 18:32
    • Kategori: Mat

    CANTALOUPE

    Cantaloupe er en kalorifattig sukker melon. Den er en fin kilde til kostfiber og C-vitamin. 

    Den inneholder mye betakaroten. Betakaroten omdannes til vitamin A i kroppen. Den styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer :) 

     

     

    11.02.2018

    UNDERVERK.

    • Skrevet 11.02.2018 klokka 10:29
    • Kategori: Mat

    Sitron kan gjøre underverker for kroppen. Sitronen er noe jeg har begynt å drikke og har lagt det inn som endel av min morgen rutine. 

    Jeg drikker et glass med lunket vann og en halv presset sitron hver morgen.

    Sitron inneholder både C-vitamin og Kalsium, som igjen balanserer PH-en i kroppen, bekjemper også sultfølelsen. Lunket sitronvann hydrerer også lymfesystemet, så du ikke blir dehydrert, du får også bedre hud. I tillegg er sitron bra for fordøyelsen.

    Det sies at en kopp lunket vann og saft av en halv sitron en halv time før du spiser, gjør underverk for kroppen om den tas hver morgen i minst 1 måned. 

    Kan virkelig anbefales :) 

    Du kan også bruke sitron olje fra eksentrisk olje. 

     

     

     

    31.01.2018

    BERNAISESAUS.

    • Skrevet 31.01.2018 klokka 20:21
    • Kategori: Mat

    VERDENS BESTE BERNAISESAUS PÅ 1-2-3!

    Så enkelt lager du verdens beste bernaisesaus helt fra bunnen av.
    Kan love deg at denne utkonkurrerer både TORO på smak og tid .

    Dette trenger du:

    • 3 eggeplommer
    • 1 ss presset sitron
    • 2,5 dl klarnet smør
    • Estragon
    • Salt
    • grov malt pepper
    • sjalottløk, finhakket, kan sløyfes. 
    • 1⁄2 dl hvitvinseddik
    • 2 ss hvitvinseddik
    • 2 ss vann

    Slik gjør du:

    Skill plommen fra hviten, varm klarnet smør i vannbad til det har kroppstemperatur. Plomme og smør skal ha samme temp.

    Ha eggeplommene og sitron i en kasserolle på svak varme. Pisk godt rundt til det begynner å bli små bobler.

    Finhakk sjalottløk, ha den i en kasserolle sammen med 1 ss av smøret, og la det småfrese et minutts tid på middels varme. Tilsett så estragon, hvitvinseddik og vann, og la det koke inn cirka til det halve. Ha blandingen over i en skål så lenge.

    Ta av platen og pisk inn smøret rolig. Ha i smør til sausen er blitt passelig tykk.

    Kok først opp vannet, og ta så kasserollen av platen. Tilsett løkblandingen i eggene, bland sammen, og sett metallbollen oppå kasserollen mens du visper kontinuerlig. Du utnytter da den varme dampen fra vannet til å varme eggeblandingen skånsomt (det er lavere temperatur på dampen enn på selve vannet).

    Tilsett smøret i en tynn stråle mens du fortsetter å vispe, ta bort metallbollen så snart sausen begynner å tykne, og vips; den er klar til servering. Dersom du ikke får sausen til å tykne etter noen få minutter, tar du av bollen, og koker opp igjen vannet i kasserollen. Ta den deretter bort fra platen, sett bollen oppå kasserollen igjen (som nå avgir varmere damp), og fortsett å vispe til sausen tykner.

    Smak til med salt og evt mere estragon. Ønsker du å servere sausen til fisk kan du fint droppe estragon, og du har en «hollandaise».

     

    KLARNET SMØR:

    Klarnet smør kalles også ghee og har sitt opphav i India. I Inda bruker man å koke smøret på omstendelig vis for å lage ghee, og det får ofte en noe karakteristisk smak.

    Jeg ønsker å beholde den gode smørsmaken og klarner derfor på svak varme. Poenget med å klarne smøret er å separere fettet fra melkeproteinet (kaseinet). Da får man et melkefett som som regel tåles godt av melkeintoleranse. 

    Klarnet smør brukes slik man ellers ville brukt vanlig smør. Både på skiva, i matlaging og i kakebakst. 

    Klarnet smør/ghee er et sunt mettet fett, og et langt bedre alternativ enn margarin som inneholder herdede planteoljer.

    Slik går man frem:

    1. Del en pakke smør i to, og legg det i en liten gryte.

    2. Legg en teskje opp-ned under gryta eller bruk en mynt å legge under, slik at gryta blir stående lett på skrå.

    3. Sett plata på laveste varme og følg litt med mens smøret smelter. 

    3. Grunnen til at du skal følge med, er at hvis det blir stående for lenge flyter melkeproteinet til toppen, og det vil vi unngå. På min komfyr med keramisk topp tar det ca 30 min før smøret er klarnet. 

    4. Det smeltede smøret skal nå se ut som på bildet. Så fort smøret er smeltet og har skilt seg, settes gryta til side. 

    6. Løft gryta forsiktig fra komfyren og hell smøret gjennom et kaffefilter over på glass. Hell forsiktig til du nærmer deg proteinrestene (det lyse grumset) som ligger på bunnen. Slå bunnfallet ut i vasken.

    7. Voila - klarnet smør! 

    04.01.2018

    APPELSINSALAT.

    • Skrevet 04.01.2018 klokka 20:18
    • Kategori: Mat

    Dagens lunsj/middag ble litt appelsinsalat. 

    Den er frisk og smaker digg. Kan å serveres med kylling eller skinke om en ønsker det. 

     

    • Appelsin
    • Blåbær
    • Melon
    • Purreløk
    • Ruccola
    • Gulrot
    • Paprika
    • Spinat

    16.12.2017

    HØRER JULEN TIL!

    • Skrevet 16.12.2017 klokka 00:16
    • Kategori: Mat

    Hjemmelagde pepperkaker med hjemmelaget pepperkakedeig hører julen til!

    Pepperkakeverksted på kjøkkenet skaper fin julestemning og smaker utrolig godt i en mørk adventstid. Tuva var syk på onsdag og hjemme fra skolen, så da bakte vi peppekaker, Tuva og Anne-Marthe pyntet noen av dem på kvelden :)

    Viste du at pepperkaker er en av våre mest populære julekaker.

    Ble det ikke noen fine pepperkaker?

    OPPSKRIFT:

    • 300 g smør
    • 300 g sukker
    • 3 dl mørk sirup
    • 1⁄2 ts malt nellik
    • 2 ts malt ingefær
    • 2 ts pepper , strøkne
    • 2 ts malt kanel
    • 2 stk egg
    • 4 ts natron
    • ca. 900 g hvetemel

    1.  Bland smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er smeltet. Tilsett nellik, ingefær, pepper og kanel, og rør godt sammen. 
    2. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe. Rør inn egg. 
    3. Ha i natron, og sikt inn mel. Rør alt sammen til en jevn deig. Juster eventuelt tykkelsen på deigen med mer mel.
    4. Dekk til deigen med litt plastfolie og la den stå kaldt noen timer, gjerne over natten.
    5. Elt deigen med litt mel på bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk. Stikk ut pepperkakefigurer og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Stek kakene midt i stekeovnen på 175 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl kakene på rist.
    6. Bland sammen melis, eggehvite og sitronsaft til en tykk glasur. Dekorer kakene. 

    Melisglasur:

    • ca. 250 g melis
    • 1 stk eggehvite
    • 1⁄2 ts sitronsaft

     

     

     

     

    #peppekaker #oppskrifter #oppskrift #peppekakeoppskrifter #advent #jul #juleverksted #kos

    13.12.2017

    NÅR MØRKET ER SOM MØRKEST.

    • Skrevet 13.12.2017 klokka 18:26
    • Kategori: Mat

    13 desember feires Lucia-dagen til minne om den hellige Lucia med ferskt bakverk, vakker sang og tente lys.

    I gamle dager var det Lussi Lang-natt, da dyrene kunne snakke, og man skulle ikke gå i fjøset. Merkedagen har lang tradisjon i folketroa og kalles Lussi-Langnatt og Lussi-messe. Kveld, natt og mørke er den dramatiske rammen! :)

    Oppskrift på Lussekatter.

    • 150 g smør
    • 5 dl helmelk
    • 50 g gjær
    • 1/2 ts gurkemeie (el. 1 g safran)
    • 150 g sukker
    • 1/2 ts salt
    • 2 ts kardemomme
    • ca. 13 dl hvetemel
    • egg til pensling
    • rosiner til pynt

    I stekeovnen: 225˚C, ca. 15 minutter

     

    Smelt smøret. Tilsett melken. Smuldre gjæren i en bolle og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. (Bruker du tørrgjær blandes den i litt av melet i stedet.) Bland i resten av væsken. Rør i sukker, salt, kardemomme, gurkemeie og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til dobbel størrelse. Ca. 30-45 minutter.

    Og så: 1-2-3-action! Ha det gøy 🙂 Smak gjerne, men spiser du for mye rå deig får du vondt i magen!:(

    Så rust deg med tålmodighet det er VIKTIG å etterheve dem litt under plast. Ca. 15 minutter. Men ikke for lenge heller. Bør ha litt hevekapasitet inne i ovnen! Ikke glem å pensle kunstverkene med sammenvispet egg og rosiner, heller, før du endelig steker dem deiilig gyldne:) La lussekattene avkjøles på rist, og nyt dem så snart de er kalde nok til at du kan ta på dem uten å brenne verken fingrene eller tunga.

    TIPS: Denne deigen egner seg til mye annet gøy. Kanelsnurrer (dropp da gjerne kardemommen) kakemenn og andre bollefigurer. Selv skal jeg prøve å lage dansk kagemann overtrukket med brunt sukker og masse snop en dag!!! Mmm!

     

    Men vel..: Svart senker natten seg, i stall og stue, solen har gått sin vei, skyggene truer...

    SANTA LUCIA...

    Fra jul i svingen:

    Når mørket er som mørkest, 

    og ingen klokker slår.

    Da virker det som natten 

    Har vart i hundre år

    Når alt er stille ute

    og solen har gått ned

    Da kommer vi langs veien

    i lys vi har med.

    Ref:

    Santa lucia..

    Santa lucia..

    Når natten er sort

    så tenner vi lys

    og drar mørket bort

    Når alle stjerner lyser

    og himmelen er sort

    og ingen kan bli vant til

    at dagen går så fort

    Da kommer vi og synger

    Med glad og vennlig røst

    Et lys er tent i natten

    og gir deg håp og trøst

     

    12.12.2017

    MINI PIZZA

    • Skrevet 12.12.2017 klokka 16:37
    • Kategori: Mat

    I dag ble det en enkelt middag, som er laget på under en halvtime. Når en er syk, så er det greit med noe enkelt. 

    Her er oppskriften:

    • 1 pk kylling kjøtt deig.
    • 6 grove pita brød.
    • 1 bokser med hakkete tomater.
    • ost

    Stek kjøtt deigen, krydre den.

    Legg pita brødene på ett steke brett, ha på hakkete tomater og fyllet (opp på pitaen)

    Ha på osten og evt ekstra fyll som løk, mais, ananas, paprika - alt etter hva hver enkelt liker.

    Det er digg å bruke restene etter fredags tacoen å på disse små mini pizzaene, med litt salat ved siden av.

    Stek på 225 grader 5-10 min ca. 

    Blir små mini pizza som ungene elsker.

    Woola så der middagen ferdig å klar til å spises.. Kjempe digg og enkelt.

     

    #middag #enkelmiddag #pitabrød #minipizza #digg #fredagtaco #syk

    08.12.2017

    BERLINERKRANSER.

    • Skrevet 08.12.2017 klokka 22:28
    • Kategori: Mat

     

     

    Det du trenger:

     

    • 2 hardkokte eggeplommer
    • 2 rå eggeplommer
    • 125 g sukker
    • 250 g meierismør
    • 300 g hvetemel 
    • Pynt;
      1 eggehvite
      perlesukker

    FREMGANGS MÅTE:

    Gni ut de kokte eggeplommene og bland med de rå. Tilsett sukker og visp godt. Bland vekselvis i romtemperert smør og mel. Avkjøl deigen. Trill den ut til tynne pølser ca. 10 cm. lange. Form dem til kranser med endene i kryss. Legg kransene på bakepapir eller direkte på smurt stekeplate. Pensle med eggehvite, dryss på perlesukker og stek kakene lys gule. Avkjøl på rist og oppbevar kakene i tett boks. Stekes på 180 grader i ca. 10 minutter    

     

     

    06.12.2017

    PEPPERKAKE MAKEOVER

    • Skrevet 06.12.2017 klokka 20:37
    • Kategori: Mat

    FORDI ALT BLIR BEDRE MED SJOKOLADE!

    Jeg, Tuva og Anne-Marthe pyntet peppekaker og ga dem en ordentlig makeover :)

    ( #lessismore )

    Vanlige pepperkaker synes jeg er kjedelig og ikke så godt skal jeg være helt ærlig, men de hører liksom til julen så jeg ga de en makeover med lys melkesjokolade. -Fordi alt blir bedre med litt sjokolade! Og for en vellykket makeover det ble!

    Vanlige butikk kjøpte pepperkaker dyppet i melkesjokolade smaker himmelsk! Også er det litt hyggeligere å servere da de plutselig ser litt hjemmelagde ut. (#christmascakes )

    Til søndag skal vi ha bakedag og da blir det nok ordentlige peppekaker, ikke kjøpte :)

     

     

     

     

     

     

    21.11.2017

    ÅRETS JULEBAKST.

    • Skrevet 21.11.2017 klokka 08:54
    • Kategori: Mat

    Årets julebakst. Hva skal den bestå av? 

    Er du av den tradisjonelle typen eller er det morsomt å prøve noe nytt?

    Lager du 5, 7 eller kanskje 10 slag?

    Her er noen oppskrifter på litt utradisjonelle småkaker.
    Men først litt historie:

    Baking
    I gamle dager da gardsfolket selv sto for bakingen, var det husbondens jobb å bake brødene mens kvinnene tok seg av julebaksten.
    All julebakst måtte være ferdig og stå fremme på bordet når julekvelden kom. Selve bakingen ble som regel gjort bare få dager før høytiden, for at den skulle holde seg så fersk som mulig gjennom hele julefeiringen. Det var en skam hvis julekakene tok slutt for tidlig.
    Kakebaksten til jul er ikke en veldig gammel tradisjon. Det ble som regel bakt både brød, lefser og flatbrød til jul, noe som egentlig var litt hverdagslig, men til jul brukte man mye finere mel enn ellers i året. Småkaketradisjonen kom litt senere, og de eldste sortene vi stadig baker er: sirupssnipper, fattigmann og sandkaker.

    Småkaker

    Bordstabelbakkels
    ¼ kg smør eller margarin
    ¼ kg sukker
    2 egg
    2 ss kremfløte
    ca. ½ kg hvetemel

    Pisk egg og sukker lyst og luftig. Tilsett fløte og elt inn mel og mykt smør vekselvis. Kjevle deigen tynt ut og skjær lengder som er ca. 12 cm lange og 3 cm brede. Bruk gjerne baketrinse.
    Sett kakene på smurt eller papirkledd bakeplate.
    Stek dem på 180 grader midt i ovnen i ca. 6 minutter. Kakene skal være lysegule.
    Lag en mandelmasse av 250 g melis, 250 g malte mandler og 3 eggehviter.
    Legg massen på kakene i striper og tørk kakene med åpen ovnsdør ved ca.70 grader. Kakene er ferdige når massen har stivnet men fremdeles er hvit.
    En variant av denne oppskriften er å legge den ferdige mandelmassen på helt fra man begynner å steke kakene. Kakene trenger da gjerne litt lenger steketid, ca. 7-8 minutter avhengig av ovnens styrke.

     

     

     

     

    Brune pinner
    ca. 250 g hvetemel
    200 g sukker
    200 g smør eller margarin
    1 ss kakao
    1 ½ ts vaniljesukker
    2 ts bakepulver
    1 stort egg

    Bland alle de tørre ingrediensene før du smuldrer i smøret. Arbeid inn egget, og kna til deigen er smidig. Trill den ut til tynne stenger og trykk stengene litt flate til de er rundt 4 cm brede.
    Legg dem på smurt bakeplate og stek på 200 grader midt i ovnen til de har fått en fin farge. Men pass på. Skjær dem opp i fingertykke stykker på skrå mens de er varme.

    12.11.2017

    AVOCADO & EGG.

    • Skrevet 12.11.2017 klokka 12:44
    • Kategori: Mat

    Jeg elsker egg og jeg elsker avokado så når jeg kan kombinere de to ingrediensene i en rett så sier det seg selv at det er en vinner!

    I dag ble det en 3 retters til frokost, noen hadde lyst på chapudding, en hadde lyst på toast og jeg hadde lyst på avocado og egg :)

    Del en avocadoen i 2 og knekk ett egg oppi.

    Bak det i ovnen til egget har den konsistensen du liker best. Selv liker jeg at plommen er rennende og god.

    For å få plass til ett helt egg må du hule ut avokadoen litt ekstra med en skje. Og jo større avokado du har jo lettere er det å få plass til egget!

    Hell over litt olivenolje, salt, pepper, krydder du liker og evt noen friske urter om du har. Jeg bruker å ha litt sprøstekt bacon over, men i hadde glemt å kjøpe det inn, så ble uten i dag.  Jeg elsker oppskrifter som dette.

    Deilige retter som ikke tar lang tid på morgenkvisten og som er stappfull av god næring for kroppen. Spis avokado/egget som det er eller smør det over en sprøstekt toast. Mmmm..

    Det er bare å nyte!

     

    Oppskrift på CHAPUDDING

     

    #avocado #avokado #egg #frokost #retter #chapudding #lunsj #digg

    11.11.2017

    SUPPE

    • Skrevet 11.11.2017 klokka 16:24
    • Kategori: Mat

    Noe av det beste med høsten er rykende varme deilige og hjemmelagede supper til lunsj, middag eller kvelds!

    Jeg elsker supper og liker å prøve nye varianter på kjøkkenbenken når jeg har tid. Å nå som jeg får mye større kjøkken og plass, blir det nok mer kokkelering på meg :) 

    Her er en link med masse deilige supper til inspirasjon til deg

    Kanskje blir det en av disse til kvelds? Og har du en oppskrift eller noen linker på lur med oppskrifter du vil dele med meg så gjør gjerne det!

    Tipper vi alle her vil sette pris på litt middagsinspirasjon.

    I går ble det en tomat og chili supper på menyen, jeg deler oppskrift, men det blir litt sånn på slump, så du må smake deg litt fram. Jeg lager suppen gjerne litt tykke i konsistensen, men kan fin spe den ut med litt fløte eller vann om en ønsker. 

    Slik gjør du:

    • Skrell sjalottløk og skjær dem i tynne skiver. Skrell hvitløk og finhakk dem
    • Skjær tomater i biter og varm dem i en stor kjele med olivenolje.
    • Hakk chilien fint.
    • Tilsett løk, chili og timian i kjelen med tomatene. Hell på vann og de hermetiske tomatene. Tilsett buljongterningen.
    • La suppen koke ca. 20 minutter på svak varme.
    • Kjør suppen glatt med en stavmikser eller i en blender. Blir suppen for tykk, kan den spes med litt vann.
    • Smak suppen til med salt og pepper og en klype sukker.( jeg bruker å litt gastromat krydder)
    • Server suppen med brødkrutonger og revet parmesan.

    #chili #tomat #tomatsuppe #chilisuppe #middagsinspirasjon #suppe #middag #kvelds #lunsj

    10.11.2017

    KJAPT ENKELT OG GODT.

    • Skrevet 10.11.2017 klokka 16:10
    • Kategori: Mat

    CHAPUDDING.

    Jeg er veldig glad i chia pudding og lager det ofte da det er enkelt, går kjapt og smaker godt. Varierer med nøtter, frukt og bær. Bruker å ha mandelsmør i bunnen eller peanøttsmør. Helsekosten hadde ingen av delene inne i dag, så det ble kun frukt, nøtter og litt vaniljekesam siden det er fredag :)

    Det finnes utallige oppskrifter og varianter av chia hvis du tar et lite googlesøk, men jeg gjør det slik som dette:

    • Beregn ca 3-4 spiseskjeer med chiafrø til en porsjon.
    • Hell over litt mandelmelk og la det hele stå i kjøleskapet i 10-15 minutter.
    • Frøene vil da svelle og voila du har puddingen klar. Du kan også la den stå over natten slik at den står fiks ferdig i kjøleskapet når du står opp.
    • Topp det hele med det liker av bær, frukt og nøtter og nyt! 

    ENKELT?

    Disse laget jeg til lunsj på jobb i dag. Hjemme bruker jeg større boller som er litt lavere, å da får jeg plass til litt mere nøtter, frukt, bær eller annen topping.

     

     

     

     

     

    #CHAPUDDING #topping #bær #nøtter #frukt #vaniljekesam #mandelsmør #peanøttsmør

    03.11.2017

    Tomatsuppe

    • Skrevet 03.11.2017 klokka 20:50
    • Kategori: Mat

    Alle elsker tomatsuppe, og denne hjemmelagde varianten går til topps. Tilsetter du makaroni får du med barna å:)))

    Til 4 persjoner.

    • 1/2-1 hakket løk.
    • 1-2 finhakket hvit løk.
    • stangselleri 2 stilker.
    • 2ss oliven olje.
    • 1 boks med hakkede tomater.
    • 2ss tomatpurre`
    • 4dl vann.
    • 1 hønsebuljongterning.
    • 1/2ts sukker.
    • 1/2 potte hakket basilikum.
    • ca 1/2 dl fløte.
    • 2 stk middags pølser.
    • en dæsj med fløte om du ønsker - kan sløyfes.

    Smak til med salt og grov pepper.

    Fres løk & hvitløk blank i oljen. Tilsett tomater, tomatpurre`, vann, buljong og sukker.  Kok opp i 10 min. Tilsett basilikum, mos suppen med en stavmikser eller i hurtigmikser til ønsket konsistens.  Ha i pølsebiter, stangselleri og evt makaroni/pastaskruer. Er også digg med hard kokt egg til og raspet ost ved servering, ønsker du litt mere fyll, kan du servere hvitløks baguetter ved siden av. 

     

     

     

    #tomatsuppe #stangselleri #egg #fløte #pasta #ost #hvitløksbaguetter #hvitløk #løk #barna #middag #suppe #salt #pepper

     

    02.11.2017

    OSTEKAKE - lett å lage!

    • Skrevet 02.11.2017 klokka 15:59
    • Kategori: Mat

    Oppskrift på ostekake.

    Du trenger:

    • 1 pk philadelphia ost
    • 2,5dl rømme
    • 100 gr melis
    • 2,5 dl fløte
    • 1ts vaniljesukker
    • 1pk gul sitron gele
    • 1 pk rød gele - jordbær
    • 1 pk bixit kjeks
    • 100gr smør

    Du gjør slik:

    1. Lag den røde geleen - NB: ha kun 1/2 mengde vann. Sett i kjøleskapet til avkjøling.
    2. Knus bixit kjekksen og bland den sammen med smør, ha i en rund form.
    3. Pisk fløten stiv og ha i vaniljesukker.
    4. Rør philadelphia ost rømme og melis sammen til en krem.
    5. Lag sitron gele. NB ha i 1/2 mengde vann - la den sette seg (stivne litt/avkjøle seg) så piskes den inn i kremen.
    6. Bland så sammen fløtekremen, philadelphia ost kremen og sitron geleen til en røre/krem.
    7. Ha så den kremen opp i den runde kakeformen, ha så på den røde geleen om den er avkjølt nok. Sett inn i kjøleskapet til avkjøling.
    8. Evt ha på litt bær ol til pynt.

    Håper det smaker!

    29.10.2017

    En siste gang!

    • Skrevet 29.10.2017 klokka 20:00
    • Kategori: Mat

    Lørdag var vel siste gang vi var samlet så mange til bords her i dette huset. 

    Vi var 11 stk med stort og smått til tapas, kaker og litt vin til oss voksne.  Ble mange timer med bespisning og hygge. Ungene koste seg og det gjorde vi voksne å.

    En kjempe koselig kveld. Inga og ungene overnattet her. Så ble en noe sein natt på med og Inga, ble litt vin og kjasing ut i sene natte timer.

    Har vært ei lang og koselig helg, som ble avsluttet med en siste feiring for Tuva på rideskolen med 12 jenter. 

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    29.10.2017

    Tapas.

    • Skrevet 29.10.2017 klokka 19:32
    • Kategori: Mat

    I går så sto jeg mere eller mindre på kjøkkenet fra kl 08:30 til kl 18:30

    Tuva skulle feire "familie" bursdag her hjemme og på menyen sto det tapas, ostekake og brownies med hasselnøtter. 

    Glemmer hver gang hvor lang tid det tar å lage så mange små retter. 

    Jeg laget:

    • Bacon surrete dadler
    • Asparges med bacon
    • Oliven
    • Kyllingvinger
    • Spanske kjøttboller
    • Chilli marinert Scampi
    • ovnsbakt laks i hvitløk.
    • Focaccia
    • Aioli
    • Salte ovnsbakte små poteter
    • Karbonader
    • Urte marinert indrefilet av okse
    • Ravioli og kylling i fløtesaus
    • Chorizopølse
    • Tomater, Mozzarella og rødløk, havsalt og oliven olje.
    • Salat.
    • Ostekake.
    • Brownies.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    #Baconsurretedadler #dadler #bacon #Aspargesmedbacon #asparges #Oliven #Kyllingvinger #Spanskekjøttboller #ChillimarinertScampi #marinert #scampi #ovnsbaktlaksihvitløk #laks #ovnsbakt #hvitløk #Focaccia #Aioli #Salteovnsbaktesmåpoteter #småpoteter #ovnsbakt #Karbonader #Urtemarinertindrefiletavokse #urte #marinert #okse #indrefilet #Ravioliogkyllingifløtesaus #ravioli #kylling #fløtesaus #Chorizopølse #Tomater #Mozzarella #rødløk #havsalt #olivenolje. #Salat. #Ostekake. #Brownies.

    29.10.2017

    Gresskarkjerner.

    • Skrevet 29.10.2017 klokka 12:47
    • Kategori: Mat

    Vi lagde gresskar lykter på fredag og det ble masse innmat igjen etter utskjæringen. Vi renset ut det meste av "frøene" som vi lagde til snaks. 

    • Rens ut alle kjernene/frøene, skyll og vask dem i rent vann.
    • Tørk dem.
    • Legg dem på en bakeplate/langpanne.
    • Ha på olje og rør rundt så alle kjernene får olje på deg.
    • Ha på salt.
    • Stek i ovnen på 200 grader til dem får en gylden farge.
    • Avkjøl og spis :)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    #halloween #gresskarkjerner #frø #gresskar #skyll

    16.10.2017

    Dagens lunsj.

    • Skrevet 16.10.2017 klokka 10:24
    • Kategori: Mat

    Dagens lunsj er noe jeg har fått helt dilla på. Denne retten fant jeg for endel uker siden på bloggen til Espen Hilton.

    • Laks.
    • Tomater
    • Avocado 
    • Speltlomper.

    Jeg bruker å ha på litt kesam eller lett rømme på og litt vårløk.

    Denne retten er sunn og  kroppen vil få i seg proteiner, det sunne fettet og karbohydrater.

     

     

    #dagenslunsj #speltlompe #laks #tomater #digg #lunsj

    15.10.2017

    Søndags middag.

    • Skrevet 15.10.2017 klokka 13:54
    • Kategori: Mat

    Surret svinefilet med bacon og rød pesto, serveres med grillete grønnsaker og hjemmelaget potetstappe.

    Denne oppskriften fikk jeg av ei venninne Anniche på Annas Rom.  Det smaker himmelsk og kan virkelig anbefales. Jeg brukte pesto som jeg kjøpte fra Annas Rom. 

    Du trenger:

    • 2 stk Svinefilet
    • 2 kurver med cherrytomater
    • 2 glass med rød pesto
    • 2 rødløk
    • Bacon
    • 20 poteter
    • 1 pk fløte
    • 4-5 ss med meieri smør
    • salt/pepper
    • ønskete grønnsaker (små asparges, gulrøtter, brokkoli.

    1. Legg cherrytomaten i en stor ildfast form.
    2. Stek fileten i stekepannen, for å "lukke den" (skal kun snus på hver side i stekepannen)
    3. Smør inn indrefileten med rød pesto.
    4. surr inn indrefileten med bacon.
    5. kutt rødløk og ha det opp i formen.
    6. Sett stekeovnen på 180 grader.
    7. Stek fileten i ovnen ca 20-30 minutter, etter hvor gjennomstekt du ønsker kjøttet.
    8. skrell potetene og kok dem møre i 20-30 minutter.
    9. Hell av vannet og varm opp fløten til rett under kokepunktet.
    10. Mos potetene til ønsket konsistens, rør forsiktig inn smør. Ha i litt og litt fløte av gangen. Rør godt underveis.
    11. Smak til med salt, pepper, gastromat.
    12. Sausen som kommer fra kjøttet, tomaten, løken og pestoen brukes som saus ved servering.

     

     

     

     

    #pesto #rødpesto #cherrytomater #svinefilet #potetstappe #grønnsaker #asparges #bacon #surretindrefilet #indrefilet #mat #søndagsmiddag #rødløk #annasrom #venninne #anbefalt #oppskrift

    14.10.2017

    BROKKOLISALAT.

    • Skrevet 14.10.2017 klokka 18:30
    • Kategori: Mat

    BROKKOLISALAT -MAGISK TILBEHØR TIL DET MESTE - Denne brokkolisalaten er en sikker vinner hjemme hos oss.

    Den er like god til fisk, som til kjøtt. Har du rester av kokte byggryn, quinoa eller linser, må du gjerne også blande dem med. Varier gjerne også med noen tørristede pinjekjerner, krutonger eller valnøtter.

    Å spise brokkoli sikrer deg ikke bare viktige næringsstoffer, det kan også forebygge  kreft, dempe betennelser og styrke immunforsvaret.Brokkoli er rik på viktige mineraler som jern og kalsium. Den inneholder i tillegg store mengder B-vitaminer, arbeidere til B-gjengen B6-B9-B12. Mørkegrønne grønnsaker som bladgrønt og brokkoli byr også på planteprotein og sterk antioksidantkraft.

    Slik gjør du:

    Brokkolisalat - magisk tilbehør til grillmaten feks. 

    1. Bland de første 4 ingrediensene til dressingen. Sett kjølig.
    2. Stek spekeskinkeskivene sprø og kutt dem opp i småbiter.
    3. Finhakk brokkoli og rødløk.
    4. Bland alle ingrediensene til salaten sammen i en stor skål og rør inn dressingen.
    5. Smak til med salt og pepper.
    6. Settes gjerne kaldt før servering.

     

    Du trenger:

    Brokkolisalat - magisk tilbehør til grillmaten

    • 1 dl majones
    • 1 dl rømme evt crém fraíche
    • 2 ss honning fra Forever Living
    • 3 ss hvitvinseddik
    • 1 brokkoli (rå, kuttet i småbiter)
    • 1 rødløk
    • 190 g revet mozarella
    • 6 skiver spekeskinke (den kan grilles/stekes om en ønsker)  eller en boks med kalkunskinke/bogskinke.
    • Salt/pepper etter smak

    Om du ønsker litt variasjon kan du tilsette nøtter, blomkål, tørkete tomater, stekt bacon, granateple, grillet kylling. 

    14.10.2017

    Digg spinat pizza

    • Skrevet 14.10.2017 klokka 14:48
    • Kategori: Mat

    Når skipper`n skal ha seg mat så tar han en boks spinat, så løper`n ut døra med beina bak øra.

    Og grunnen til at han hadde all den energien og er så sterk er på grunn av at Spinaten har veldig mye god næring i seg. Blandt annet så inneholder den Folat, vitamin K, vitamin A, vitamin C, riboflavin, jern, kalsium og masse gode antioksidanter. Så dette er mat for både hjerte & kar system, blod, oksygentransport, skjelett, øyne, immunforsvar og ikke minst for energiomsetning av næringsstoffene slik at musklene får den maten som skal gjøre oss sterkere. Med alle disse egenskapene er det ikke rart at Skipper`n var både energisk, fleksibel og sterk. Vi kan også lett berike maten vår med disse egenskapene.

    Et eksempel er denne Spinat Pizzaen som falt i smak hos både store og små:

    • 1 pose glutenfri melblanding
    • 1/2 pakke gjær
    • 4 ss olivenolje
    • 4 dl vann
    • 2 never oppkuttet spinat eltes inn i deigen

    Heves i 20 minutt og kjevles ut i en langpanne

    FYLL:

    • 1 løk
    • 1 fed hvitløk
    • 3 kyllingfileeter
    • 1-2 never spinat
    • 1/2 ca oppkuttet paprika

    Ha så  over osten

    • 10 stk cheery tomater som legges på toppen.
    • Evt litt rød løk om en ønsker det - her har jeg det på halve pizzaen.

    "Før servering strør jeg litt frisk ruccola og spinat til pynt"

    noen skiver oppkuttet chorizo stekes sammen og smøres utover som fyll

    Jeg brukte Jarsberg på toppen og stekte den på varmluft 220 gr i ca 20 minutter !

    Nyt med god samvittighet !!

     

     

     

    10.10.2017

    Denne kan fort bli en ny helgefavoritt.

    • Skrevet 10.10.2017 klokka 17:09
    • Kategori: Mat

    DAGENS MIDDAG - LØVSTEK MED ERTEPURÈ.

    Tror denne fort bli min nye helgefavoritt, enkel og rask å lage. 

    Til 4 stk

    • 4 stk løvstek/Løvbiff
    • 4 ss meierismør
    • 6dl frosne grønne erter
    • 1 ts salt
    • 1/2 ts pepper
    • 15 stk poteter.
    • 4 ss olje
    • 1 stk Rødløk
    • 1 pk med aspargesbønner
    • 3 stk gulrøtter
    • 5-6 ss fløte
    • Bèarnaisesaus

    Vask potetene og kutt dem opp i båter, kutt gulrøttene i tynne skiver, striml opp rødløken. Ha alt dette med aspargesbønnene i en lang panne. Ha over oljen og ønsket krydder, stek på 220grader til dem er ferdige. 

    Kok grønn ertene (se anvisning på posen) Hell av vannet og mos med stavmikser, ha i fløte og 2-3 ss meierismør, smak til med salt og pepper (jeg bruker å ha i 1ts gastromat krydder)

    Stek løvstekene og lag bèarnaisesaus.

    Legg ertepurè på halve løvsteken og brett over - kan å ha en frisk salat til om en ønsker det.

    Dette er en drit god rett som alle liker, både voksne, ungdom og barn :) 

    Håper det smaker :)

    Følg meg på BLOGLOVIN.

     

     

     

     

     

     

     

     

    #løvbiff #ertepurè #grønnerter #erter #bèarnaisesaus #saus #helgefavoritt #poteter #båtpoteter #rødløk

    09.10.2017

    Deilige boller.

    • Skrevet 09.10.2017 klokka 23:18
    • Kategori: Mat

    Deilige hveteboller, enkel å lage og god på smak.

    • 200gr meierismør
    • 1 liter melk
    • ca 2 l mel
    • 2 egg
    • 2 pk gjær
    • 2 ts kardemomme.
    • 1 kopp med sukker (normal kaffekopp)

    Smelt smør og ha i melken og sukker - bland godt.  

    Ha halvparten av vesken opp i en bolle/eltemaskin.

    Tilsett så egg, gjær og kardemomme - bland godt, ha i resten av vesken.

    Tilsett litt og litt mel, til deigen er løs og smidig. Jo "løsere" deig jo finere boller. Ha litt olje eller smør i hendene når du triller ut bollene.

    Pensl med egg før steking - jeg pensler med melk når jeg tar bollene ut av ovnen.

    Etterheves ca 30 min, stekes på 220gr til dem er gyldenbrune.

     

     

    #boller #bake #hveteboller #kardemomme #sukker #mel #melk #egg #smør #meierismør #200grader #elte

     

     

    07.10.2017

    TRØFLER.

    • Skrevet 07.10.2017 klokka 14:56
    • Kategori: Mat

     

    TRØFLER MED HAVSALT.

    Så lett, så godt - og sukkerfritt!

    Sjokoladetrøfler blander du sammen på et blunk. Mos ca 12 stk dadler med 1-2 ss kokkosolje, litt kakaopulver og en klype havsalt. 

    Rull små boller, dryss litt kakaopulver over og sett i fryseren i et par timer, så er de klare til å nytes.

     

     

     

     

     

     

    #trøfler #dadler #sjokolade #kakaopulver  #kokksolje #havsalt #digg

     

    06.10.2017

    Hva er gode vitaminer?

    • Skrevet 06.10.2017 klokka 12:46
    • Kategori: Mat

    Så små, men likevel så viktige. Vitaminer er livsnødvendige for kroppen vår skal fungere. Noen er fettløselige og andre er vannløselige, og de virker på ulike måter.

    Skal ta for meg noen av vitaminene, hvordan dem fungerer og hva dem er bra for.

     

    Vitamin A

    Finnes i: animalske matvarer, gulrøtter, spinat og grønnsaker med kraftig grønnfarge. 

    Bra for: synet, huden og slimhinner.

    Vitamin C

    Finnes i: først og fremst sitrusfrukter, men også i andre frukter, bær og grønnsaker

    Bra for: knoklene, tannkjøttet, huden og tennene.

    Vitamin D

    Finnes i: det dannes i huden når vi er ute i solen. Finnes også i kjøtt, egg og fisk.

    Bra for: muskelfunksjoner og hjelper kroppen å ta opp kalsium og fosfor.

    Vitamin B6 og B12

    Finnes i: B6 finnes i de fleste matvarer, og B12 finner du i kjøtt, fisk, skalldyr, melk, ost og egg.

    Bra for: redusere tretthet, dannelser av røde blodlegemer og energiomsetningen.

    Vitamin E

    Finnes i: i fullkornsprodukter, nøtter, frø, bladplanter, avokado, egg, melk og vegetabilske oljer som f.eks. rapsolje.

    Bra for: beskytter cellene mot oksidativt stress.

    Vitamin K

    Finnes i: brokkoli, spinat, rosenkål, hodekål, grønnkål, tangmel, animalske matvarer samt raps-soya-og tistelolje.

    Bra for: Blodlevring og knoklene.

    Selv tar jeg 2 tabletter med Daily vitaminer som dekker ikke mindre en 12 vitaminer og 8 mineraler om dagen, Tuva elsker Forever Kids vitaminene Forever Kids® multi-vitaminer inneholder 11 viktige vitaminer, samt mineralene jern og sink.

    Får du i deg nok vitaminer i løpet av en dag?

     

    "Vi sjekker oljen på bilen og vasker den for å holde den i topp stand. Det samme må vi gjøre for kroppen vår"

     

    #vitaminer #vitaminC #vitaninA #vitaminB6 #vitaminB12 #VitaminD #vitaminE #vitaminK  #mineraler #kosthold

    FØLG MEG PÅ BLOGLOVIN

    06.10.2017

    Kortreiste produkter.

    • Skrevet 06.10.2017 klokka 11:42
    • Kategori: Mat

    JUCING.

    En herlig måte å få i seg frukt og grønnsaker på er å lage juice og smoothies av de. Det er sunt og smaker utrolig godt.

    På denne årstiden er frukt og grønnsaksdisken full av kortreiste produkter. Eller du har kanskje en egen liten hage å hente frukt og grønnsaker fra? Man kan lage juice og smoothies av nesten alt. Her i Søgne er det flere som leverer kortreist mat - sjekk ut facebook siden til 4640 Søgne

    Som de fleste vet så er grønnsasjuice sunnere enn fruktjuice, men frukten er perfekt å bruke for å få en søtere smak på grønnsaksjuicen.

    Slik gjør du:

    • Forbered: skyll nøye og skjær bort evt dårlige deler.  Skrellsitrusfrukter og annet der skallet ikke kan spises. 
    • Dobbelt med grønnsaker: For å få en sunn juice som ikke er alt for søt, er det en bra regel å bruke to deler grønnsaker og en del frukt.
    • Rester: Rester etter jucer, kan du ofte bruke. Gulrotrester kan for eksempel brukes til i hakke-biff, kjøttkaker eller i saus. Og fruktrester kan du bruke i brød og kaker.

     

     

    To av mine favoritter er:

    • Grønne epler
    • kiwi
    • grønnkål
    • stangselleri
    • Lime
    • Agurk
    • ingefær
    • Ananas

     

    Da smaker jeg meg bare til med litt av alt, og ønsker jeg at den skal mette litt mere, så har jeg i litt fiber. Jeg lager bestandig 1-2 store flasker med juice, når jeg først lager. Bruker å blande fiberen i et glass med juice.

    • Grønne epler
    • Melon
    • Apelsiner
    • Gulrøtter
    • Ananas

    Har du en god oppskrift på juice, så del den gjerne med meg :)

     

    1. Drikk gjerne juicen med en gang. Næringsstoffene forsvinner ganske raskt.
    2. Bruk så lite frukt som mulig- det er her kaloriene er.
    3. Tilsett gjerne proteinpulver eller ekstra fiber for mere metthetsfølelse.

     

    #jucing #fiber #frukt #grønnsaker #forever #mat #drikke #sunt #5omdagen #magen #kortreistmat #kortreisteprodukter #produkter

     

    FØLG MEG PÅ BLOGLOVIN.

    29.09.2017

    Jentekveld.

    • Skrevet 29.09.2017 klokka 22:57
    • Kategori: Mat

    I dag har vi jentene i huset jentekveld.

    Sønnen er på firmafest med jobben, svigerdattera, dattera og jeg har laget tapas og sett på The Voice. 

    Ligger enda å ruller på sofaen, vi er så mette. Er masse mat igjen, så blir tapas på alle i morgen :)

     

    • Salte ovnsbakte poteter
    • Ovnsbakt hvitløk
    • Ovnsbakt løk
    • Cherrytomater surret i olje, salt og løk
    • Dadler med bacon 
    • Guacamole
    • Focaccia
    • Aioli
    • Stekt sjampinjong
    • Stekt pepperbiff i skiver
    • Stekt kylling i skiver
    • Oliven
    • Fetaost
    • Chili marinert scampi
    • Chili kjøttboller
    • Salsa
    • Nachos chips
    • Pasta
    • Mais
    • Kyllingvinger
    • Asparges surret med bacon

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    #Salteovnsbaktepoteter #Ovnsbakthvitløk #Ovnsbaktløk #Cherrytomatersurretioljesaltogløk #Dadlermedbacon  #Guacamole #Focaccia #Aioli #Stektsjampinjong #Stektpepperbiffiskiver #Stektkyllingiskiver #Oliven #Fetaost #Chilimarinertscampi #Chilikjøttboller #Salsa #Nachoschips #Pasta #Mais #Kyllingvinger #Aspargessurretmedbacon #mat #fingermat #jentekveld #tapas #digg #svigerdatter #sønn #datter #familie #kokk 

    26.09.2017

    Dagens Lunsj.

    • Skrevet 26.09.2017 klokka 11:36
    • Kategori: Mat

    Dagens lunsj består av :

    • Grovbrød
    • Chili pesto
    • Ruccola salat
    • Cherrytomat
    • Blåbær
    • Vårløk
    • Avocado
    • Mozzarella ost
    • Spekeskinke
    • Balsamicosirup
    • Vårløk
    • Sitronpepper

     

    #dagenslunsj #lunsj #Grovbrød #Chili pesto #Ruccolasalat #Cherrytomat #Blåbær #Vårløk #Avocado #Mozzarellaost #Spekeskinke #Balsamicosirup #Vårløk #Sitronpepper #Ost #Mat #digg  #kokk #smiler

    15.04.2016

    Lakseburger.

    • Skrevet 15.04.2016 klokka 21:49
    • Kategori: Mat

    ♥ LAKSEBURGER ♥

    • 400-500gr salma laks
    • 3 egg
    • 2dl fløte
    • vårløk 3 stilker
    • 1/2 ts salt
    • 1/2ts pepper
    • 1ts gastromat
    • 1 dl grillmel

    Framgangsmåte:

    • Varm opp grillen.
    • Finhakk laksefileten og gressløk, og bland sammen med fløte, egg, grillmel, fløte og krydder. (jeg kjører det i blenderen)
    • Form flate lakseburgere.
    • Brett et stykke grillfolie firedobbelt og pensle med olje.
    • Grill lakseburgerne ca. 2 minutter på hver side.
    • Legg salat og dressing etter ønske i burgerbrødene og legg over lakseburgerne.

    Tips: Du kan også steke lakseburgerne i stekepannen. Da steker du dem i olje i ca. 2 minutter på hver side.



     

    Til salaten bruker vi:

    • Vårløk
    • agurk
    • paprika
    • avocado
    • mais
    • romanosalat

    ♥ Sennepdressing 

    • 1/2 sirton
    • 1 pk lett rømme
    • 1 1/2 dl bergbys sennep
    • 1/2ts sukker



     

    Framgangsmåte:

    • press sitronsaften
    • bland sammen resten
    • avkjøl 1/2 time

    Server lakseburgerne med det tilbehøret du ønsker.

     ♥ HAMBURGERBRØD ♥

    •  470 g hvetemel

    • 2dl fiber

    • 100 g lettkokte havregryn

    •  1/2 pk tørrgjær

    • 1 ts salt

    • 2 dl melk

    • 1,5 dl vann

    • 4 ss olje

    • 1 egg til pensling og litt sesamfrø til topping

    Framgangsmåte:

    • Varm melken og vannet til ca 37°C.

    • Kjør deretter alt sammen i en kjøkkenmaskin og la den gå i ca 10 minutter.

    • Hev deigen under plast i 30 minutter eller til den har dobbel størrelse.

    • Lag 10 boller av deigen og trykk de flate.

    • Ha på sesamfrø og la de etterheve i 30 minutter under et klede.

    • Pensle brødene med egg før du setter de inn i ovnen.

    • Stekes ved 220 grader i 14 minutter.



     

    05.04.2016

    Hjemmelaget frokostblanding.

    • Skrevet 05.04.2016 klokka 23:39
    • Kategori: Mat

    I dag har jeg laget en stor porsjon med frokostblanding. Det er blitt en av mine favoritter. Spiser den med Gresk yoghurt og frukt, toppet med litt honning. Eller som en vanlig frokostblanding med melk og gjerne litt honning på.



     

    DETTE TRENGER DU:

    ♥ 1 dl  PARANØDDER

    ♥1 dl MACADAMIA NØTTER UTEN SALT

    ♥ 1 dl VALNØTTER

    ♥ 1 dl HASSELNØTTER

    ♥ 1 dl MANDLER

    ♥ 1 dl LINFRØ

    ♥ 1 dl GRESSKARKJERNER

    ♥ 1 dl SOLSIKKEKJERNER

    ♥ 1 dl SESAMFRØ

    ♥ 7 dl LETTKOKT HAVREGRYN

    ♥ 1 dl HONNING FRA FOREVER LIVING

    ♥ 1/2 dl VIRGIN OLIVENOLJE

    ♥ KAN Å HA I HAKKET MØRK SJOKOLADE ELLER KOKOS FLAK ♥



     

     

    ♥ SLIK GJØR DU ♥ 

    • Grov hakk mandler og nøtter
    • Bland alle de tørre indgrensene
    • Knus linfrøene i blenderen
    • Varm olje og honning  i en kjele, og rør den inn i ingrendsene - BLAND GODT!
    • Forel røren på to stekeplater
    • Stek røren ved 140 grader i 30-35 minutter. Rør om noen ganger under veis i steketiden.
    • La blandingen avkjøles, og rør inn kokos eller revet sjokolade om du ønsker det. kan å blande inn mere lettkokte havregryn om du ønsker ♥ 

    ♥ HÅPER DET SMAKER ♥ 

     



     



     



     



     





     



     





     



     



     



     



     



     



    DEL GJERNE :)

    05.04.2016

    Dagens lunsj.

    • Skrevet 05.04.2016 klokka 13:00
    • Kategori: Mat

     

    Dagens lunsj består av :

    • Grovt brød
    • Pesto - pure red pepper fra Nicolas Vahè
    • Avocado
    • Ruccolasalat
    • Cherrytomater
    • Charlottløk
    • Sitronpepper.

     

     

     

    #cherrytomater #lunsj #dagenslunsj #mat #ruccilasalat #pestp #redpesto #rødpesto #charlottløk #grovtbrød #digg #snadder

    03.04.2016

    Mango & Kiwi salat.

    • Skrevet 03.04.2016 klokka 11:59
    • Kategori: Mat



     

    TIL FIRE PERSONER TRENGER DU:
     

    ♥ 1 mango ♥ 4 kiwi♥ 1 rød chili ♥ 1 pose med spinat ♥ 4 stilker med vårløk♥ 2 ss olivenolje ♥ 4-5ss valnøtter ♥ saften fra 1 lime ♥ salt & pepper ♥ 1 potte med koriander. 

    ♥ Om du ønsker det mere som middag kan du strime 2 stekte kyllingfilet ♥

    SLIK GJØR DU:

    Skrell mango og kiwi og skjær dem i mindre biter eller skiver. Skyll spinaten. Ha den i en bolle sammen med mangoen og kiwien. Finhakk vårløk eller skjær dem i tynne strimler på langs. Bland sammen finhakket chili, olje, valnøtter, salt, pepper og limesaft i en bolle. Hell det over salaten og topp med koriander..

     

    Håper det smaker 

     

    02.04.2016

    Kremet kyllingsuppe.

    • Skrevet 02.04.2016 klokka 17:46
    • Kategori: Mat

    Kremet kyllingsuppe.

    TIL FIRE PERSONER TRENGER DU:
     

    ♥ 2-3 stk stekt kyllingfilet ♥ 2 stk løk ♥ 1 stk chili ♥ 1 stk liten blomkål ♥ 3 ss smør ♥ 1/2 pure ♥ 1 stk rød paprika ♥ 1 pk stor fløte ♥ 3-5 dl vann ♥ 10 stk store asparges ♥ bacon  Server med hvitløksbrød ol.

    SLIK GJØR DU:

    Ha smøret i en gryte, fin hakk løk, paprika, chili, purreløk, kyllingen og la det surre i smøret til det er mykt. Skyll blomkålene godt i vann, og del den i små skiver. Ha i blomkålbukettene, vann, fløte og krydder i en gryte, som du koker opp og lar koke smått til grønnsakene er møre.  Ha i salt og pepper(Jeg bruker mye gastromat kryddret, synes det gir en fin smak på suppen), rør rundt, ta i  aspargesen, la den koke i noen minutter i suppen. Stek bacon, øs opp suppen og strø bacon over og server med hvitløksbrød. 

    Trenger ikke steke hvitløksbrødet like lenge som meg ;) 

     

     

     

    02.04.2016

    Dagens lunsj.

    • Skrevet 02.04.2016 klokka 13:01
    • Kategori: Mat

    Dagens lunsj består av :

    - hjertesalat

    - vårløk

    - hvitløks krutonger

    - chili

    - egg

    - fylt små tomater

    - kylling

    Sennepsdressing:

    - 1 boks rømme

    - 1/2 sitron(press ut saften.)

    -1/2ts sukker

    - 2 dl bergbys sennep

    Smak til med salt og pepper.

    22.07.2015

    Nydelig kalkunsalat og brød.

    • Skrevet 22.07.2015 klokka 11:45
    • Kategori: Mat



    FRISKT OG GOD SALAT MED KALKUN!

    Kalkunsalat er kjempe digg som sommermat. I går fikk jeg skikkelig cravings på nettopp dette, så gårsdagens middag ble kalkunsalat. Kjørte Søgne rundt for å finne kalkunkjøtt, ble kalkunskinke i stede (sånn på boks)  Oh my så godt det var! Restene går til lunsj i dag, servert med et godt brød med et lavt innhold av karbohydrater og høyt innhold av proteinter Yumi! :)

    Oppskrifter ligger lengre ned i innlegget ;)



    · OPPSKRIFTEN ·

    3 stangselleri, i biter
    3 grønne epler, i terninger
    180 g blå/røde stenfrie druer, deles i to
    En neve grovhakket valnøtter
    1 pk rømme
    1 1/2 ts sukker (eller sukrin)
    Litt ferskpresset sitronsaft
    1 1/2 dl majones 

    Stekt kalkunfilet eller kalkunskinke strimles opp og løftes inn.

    Slik gjør du: Start med å skjære stangselleri, kalkunskinke og druer i biter. Skjær opp eplene til sist i terninger, slik at de ikke blir brune. Vend så inn majonesen, rømme sukker/sukrin. Smak deretter til med sitronsaft og gjerne litt pepper. Avslutt med å blande de hakkede valnøttene og alle ingrediensene sammen i en bolle, pynt med valnøtter og druer, og sett kaldt i kjøleskapet frem til servering.

     



     

    Digg sunt brød·

    6 egg
    1 dl sesamfrø
    6 dl havrekli
    ½ boks seterrømme
    1 dl solsikkekjerner
    4 ss knuste linfrø
    1 ½ ts bakepulver
    3 ss rapsolje
    1 ts salt

    Et godt brød med et lavt innhold av karbohydrater og høyt innhold av proteinter, fiber og fett er en fin ting å bake og ha liggende i kjøleskapet.  Dette brødet er deilig, og egner seg godt til frokosten eller etter trening, gjerne med kalkunsalat eller avocado og egg, mmmm

    Slik gjør du: sett stekeovnen på 180 °C å smøre en brødform som du kler med bakepapir. Pisk så sammen eggene og tilsett resten av ingrediensene. Hell over røren i brødformen og stek på nederste rille i 55 min. Avkjøles på rist og oppbevares i kjøleskapet.

     



     

     

     

    #oppskrifter #oppskrift #salat #brød #kalkun #kalkunsalat #druer #stangselleri #epler #majones #rømme #sommersalat

    08.07.2015

    Litt å spise?

    • Skrevet 08.07.2015 klokka 14:33
    • Kategori: Mat

    Litt å spise:

    TOMATSUPPE.

    Alle elsker tomatsuppe, og denne hjemmelagde varianten går til topps. Tilsetter du makaroni får du med barna å :)))

    Til 4 persjoner.

    • 1/2-1 hakket løk.
    • 1-2 finhakket hvit løk.
    • 2ss oliven olje.
    • 1 boks med hakkede tomater eller 10 store tomater som hakkes opp.
    • 2ss tomatpurre`
    • 4dl vann.
    • 1 hønsebuljongterning.
    • 1/2ts sukker.
    • 1/2 potte hakket basilikum.
    • ca 1/2 dl fløte.
    • 2 stk middags pølser.
    • litt pastaskruer (koker den ved siden )
    • Server med litt revet ost.

    Smak til med salt og grov  pepper.

    Fres løk & hvitløk blank i oljen. Tilsett tomater, tomatpurre`, vann, buljong og sukker.  Kok opp i 10 min. Tilsett basilikum, mos suppen med en stavmikser eller i hurtigmikser til ønsket konsistens.  Ha i pølsebiter og evt makaroni/pastaskruer. Er også gått med hard kokt egg til og strø litt revet ost over. 





    #mat #suppe #tomatsuppe #tomater #tomat #løk #digg #kos #hjemmelaget #middag 

    23.05.2015

    Glutenfrie protein rundstykker

    • Skrevet 23.05.2015 klokka 11:35
    • Kategori: Mat

    God morgen og fridag godtfolk😊 Vi liker det jo enkelt og sunt👍 så prøv disse super gode rundstykkene!

     

    Glutenfrie protein rundstykker

       Du trenger:
     400 gr havregryn
     En stor boks cottage cheese

     4 egg
     2 ts bakepulver
    Du kan også bruke litt krydder. jeg liker oregano, purreløk, mynte etter smak.

    Først blander du egg, cottage cheese og bakepulver i en bolle. Kjør med en stavmikser helt til klumpene er borte.

    Deretter har du oppi havregryn og blander hele røra med stavmikser. Form til passe størrelse på rundstykkene. Jeg pleier normalt å få 10 ? 11 stykker.

    Stekes i ovnen på 200gr (varmluft) i ca 20 minutter.


    #glutenfri #rundstykker #oppskrift #oppskrifter #protein #sunt #digg #kosthold

    12.03.2015

    Skal du ha barnebursdag?

    • Skrevet 12.03.2015 klokka 20:16
    • Kategori: Mat

    "Apelsin"gelebåter.

    Gøy å lage til barnebursdager ol. Jeg hadde litt mindre vann i geleen, ellers lagde jeg den slik det står på pakken.

    Se bilde under for framgangsmåte.

    26.02.2015

    Muffins.

    • Skrevet 26.02.2015 klokka 17:18
    • Kategori: Mat

    Tuva bakte muffins i går, her er resultatet :))

     

    Flinke Tuva <3 







    24.02.2015

    Har du forslag til en sunn og god middag!?

    • Skrevet 24.02.2015 klokka 16:17
    • Kategori: Mat

    Er så mat lei for tiden!

    Trenger noen tips til sunn og lettvint middag. Har dere noen gode oppskrifter å dele?

    21.02.2015

    Juicing.

    • Skrevet 21.02.2015 klokka 19:53
    • Kategori: Mat

    I dag har jeg vært oppe hos Andrea og laget noen liter med juice til oss :=) Nå må jo bikinikroppen komme på plass snart :)

    Vi har pakket bilen så den er klar til vi reiser kl 03.30 til Bø i morgen :)

     

    Har du en god oppskrift på juice, så del den gjerne med meg :)

     

    video:video1424543714

     

     



    I denne hadde vi følgende i :

    - Grønne epler

    - kiwi

    - grønnkål

    -stangselleri

    - Lime

    - Agurk

    - ingefær

    - Ananas


    mmmmmmm

    video:video1424543523

     

     I denne har vi:

    - Grønne epler

    - Melon

    -apelsiner

    -gulrøtter

    -ananas

     






     

    #juice #jucing #epler #mat #kosthold #helsekost #sunt #5omdagen # apelsiner #ananas #kok #kjøkken

    19.02.2015

    Bikiniformen skal på plass :)

    • Skrevet 19.02.2015 klokka 10:09
    • Kategori: Mat

    SLANK PÅ 1-2-3

    Da er det bare å begynne å forberede seg til sommeren og bikiniformen!! knegg knegg!!

    Etter å ha vært syk en lengre periode og ikke fått trent noe særlig, så må det gjøres noe.  Jeg prøver denne juicing kuren.  Da jeg ikke har egen juice presse så har jeg vært hos ei venninne å fått presset fersk juice, må opp til henne i kveld også, for å presse mere.  Syntes det hørtes ut som en veldig god idè å bare drikke juice i en periode. Ikke bare er det godt, men jeg får også i meg masse av vitaminer og antioksidanter, samtidig som at det er sunt.

    Men om det er så bra å rense kroppen med juice og ingenting annet, vet jeg ikke :) Men jeg er ikke fanatisk, så jeg prøver å spise litt fiber også ved siden av + egg. Siden alt av fiber blir igjen i juicepressen.

    Har du erfaring med denne kuren?? Del gjerne positive og negative erfaringer med meg :)

     

    Jeg trodde virkelig at dette skulle smake dritt, men denne oppskriften var veldig god synes jeg :)

    Innhold:

    - Agurk

    -Stangselleri

    -Grønnkål

    -Grønne Epler

    -Litt ingefær

    - Lime

    -Ananas

     

     

     

    #bikini #bikiniform #slankekur #slank #kosthold #agurk #ananas #stangselleri #grønnkål #epler #mat #juice #juicing #sommer #form #sommerform

     

    10.02.2015

    Sykt dyrt med frukt!!!!

    • Skrevet 10.02.2015 klokka 23:23
    • Kategori: Mat

    Det er dyrt å spise sunt. Var å handlet litt frukt på butikken til mine syke barn. 2pk jordbær, 1pk druer, 2pk blåbær, 1pk bringebær, 2 apelsiner, 1 honningmelon, 1 "annen" melon. 2 epler og 4 kiwi nesten 500,.- er jo helt sykt!!!???

    Det er tydeligvis kostbart å være sunn, prøver å kjøpe økologisk, så langt det lar seg gjøre.  Huff er jo tragisk, tenk på hvor mye godis jeg hadde fått for 500,-!!!

     












    10.02.2015

    Dagens middag.

    • Skrevet 10.02.2015 klokka 20:02
    • Kategori: Mat

    I dag ble det wok med laks. 

    Kjøpte ferdigkuttet wok grønnsaker på Rema1000 og salmalaks som jeg skivet opp, hadde så i spinat. Middagen var ferdig på 15min.

    Den ble sykt god og ungene forsynte seg 2-3 ganger hver, var ikke noe igjen når dem var fedrige å spise :) Så tar det som et tegn på at maten smakte :)

     






     

     

    #middag #digg #wok #laks #salmalaks #laks #smakte #love #grønnsaker

    10.02.2015

    Sykebarn = masse kos.

    • Skrevet 10.02.2015 klokka 11:57
    • Kategori: Mat

    Tuva er ny operert og må stelles litt ekstra med, Birger har influensa, feber og forkjølet. Birger sover enda, han får bare sove av seg feberen, det bruker å hjelpe.  

    Oppskjært frukt frister bestandig en syk liten kropp :)



    Min lunsj er kbekkebrød med bogskinke, avokado, tomat og sitronpepper?mmmmm

     


    #sykebarn #mat #frokost #lunsj #frukt #fruktsalat #pleie #sykehjemepleier

    01.02.2015

    Ny vri på lapskausen :)

    • Skrevet 01.02.2015 klokka 18:05
    • Kategori: Mat

    Prøver å holde meg unna poteter, så tenkte litt på hvordan jeg skulle klare å lage lapskaus uten potet og potetmos :-/

    Ble litt makaroni og havregrynmel, funket som gull og ungene la ikke merke til det en gang :)




    31.01.2015

    Junk food på en lørdag !

    • Skrevet 31.01.2015 klokka 22:39
    • Kategori: Mat



    I dag ble det hjemmelaget hamburger og stekte poteter med salat, hadde i noe av mangosalaten fra i går :) mmmmm

     

     

    Var på besøk hos min gode venninne Lene før middag. Ho bor bare rett bort i gata, så kan bare labbe dit :)

    Vi bor rett ved elva, synes det er sååå fint her på Lunde :)


    Katta til naboen, forann den blå døra :))


    Fine Tuvaen min, har vært i bursdag i dag :)


    Sliten etter kokkebursdag, digg å ligge på sofaen og spille på pcen da :)

     






    31.01.2015

    Mangosalat.

    • Skrevet 31.01.2015 klokka 01:43
    • Kategori: Mat

    I dag hadde ungene lyst på taco til middag/kvelds. Jeg er ikke så begeistret for taco kjøttdeigen og det krydderet til tacoen, så bruker å lage meg salat m/ kylling/pasta ol. I dag ble det mango salta. Den er så digg, kan anbefales deg å prøve.

     

     

     

    Oppskrift på mangosalat:

     

    1 mango

    1 avokado

    litt chilli

    1/2 paprika

    1/2 lime skall (raspes over salaten når du har lagt den på fat/serverings skål.)

    1 limesaft

    2ss olje

    1ss hvitvinseddik

    1plante med koriander

    1pk med ruccola evt 1/2 pk med spinat

    Kalkun stekt i små terninger evt kylling.

    Lime, olje og hvitvinseddiken blandes sammen og helles jevnt over salaten etter at den er lagt på serveringsfat.

    Dette holder til ca 2-3 pers.

     

    Mangosalaten er utrolig god, kan bytte ut kylling/kalkun til fisk, Scampi, biff ol. Passer til alt ;) Jeg lager bestandig extra mye så jeg har til lunsj dagenetter. Salaten holder seg fint i noen dager i kjøleskap i lufttett boks ol.

     

     

    #mangosalat #taco #koriander #spinat #avokado #mango #paprika #eddik #elsk #spis #mat #salat #digg #love #sunt #kosthold #fredagskos #kos #fredag

     

     

     



    28.01.2015

    Frokost..

    • Skrevet 28.01.2015 klokka 10:02
    • Kategori: Mat

    Våknet kl 05.20 Fikk bare ikke sove, har til nå vasket 2 maskiner med tøy, fyrt i ovnene.. Laget meg frokost og venter på at Sissel skal komme med Aicha og Fanta.  

    Det er over 1 uke uten hundene!!  Veldig rart, så gleder meg til alle er hjemme igjen. Ungene og resten av små hundene kommer hjem i morgen :) <3 

    Senere i ettermiddag kommer en tidligere valpekjøper fra Alta og hennes venninne. Er venninnen som skal ha en valp fra meg, gøy når enn har så fornøyde valpekjøpere som anbefaler meg videre og dem reiser 269mil for å hente en valp :) (dem flyr ass ;) 



    Bær, gresk yogurt og "hjemmelaget" granola. mmmmm?..

     

    Må dere alle ha en fin onsdag <3

     

     

     

     

    #frokost #mat #frukt #bær #mat #yogurt #greskyogurt #granola #venner #venter #love #smiler #haenfindag #klem

    27.01.2015

    Good night, sleep tight...

    • Skrevet 27.01.2015 klokka 21:48
    • Kategori: Mat



    Har laget meg deilig kvelds, nå venter jeg på Grey`s anatomy og disse kjekke legene - husmorsporno ;) hihi

    I formidag kom Steinar med lunsj til meg? mmmmmm salat fra Frk.Lyng, min favoritt salat .. love <3  Steinar er en av mine beste venninner, vi ser ikke så mye til hverandre fortiden, da han har flyttet på landet med kjæresten sin Christopher. dem lever ut bonderomantikken med hester, hunder, katter og høner. Nå mangler dem bare ei ku, geit og noen hornye kaniner  <3 

    Steinar <3 



    Glemte å vise dere blomstene jeg fikk fra mine foreldre i går...

    Gerbera, roser, orkide, ranukler og grønt :) Fine ??




     

    Til kvelds er det stekt spinat i olje og ønsket krydder, serveres med melon og spekeskinke. mmmmm?.. Glemte å ta bilde av ferdig resultat, var så sulten ...


    God natt <3

     

     

     

     

     

    #godnatt #Goodnight #sleeptight #dream #sleep #love #dream #venner #bestevenner #salat #Frk.lyng #sweet #øye #livet #foreldre #sove #blomster #dekoratør #høne #høner #hane #blomsterdekoratør #roser #flowers #power #ku #kyr #sau #geit

    27.01.2015

    Kvelds...

    • Skrevet 27.01.2015 klokka 00:32
    • Kategori: Mat

    Nå som operasjonen er ferdig, og jeg sånn smått kan begynne å leve igjen, så skal jeg ned alle killoene jeg har gått opp pgr av medisiner og at jeg ikke har kunne trent. Har aldri veid så mye som jeg gjør nå, ikke engang da jeg var gravid. Til kvelds i dag ble det havreknekkebrød med magerost, spekeskinke, avocado og topper det med sitrompepper. 

    Elisabeth

    Klima flyktning fra Finnmark. Er født og oppvokst i Sør-Varanger kommune, nærmere bestemt Kirkenes. Kommunen er nærmeste nabo til Russland og Finland. Eller nest siste stopp før Nordpolen! -samiske røtter og alt det der. Om du googler Kirkenes får du opp dette: vinteren er like lang som et svangerskap og dårlig skiføre i 3 månder og du trenger kun temperaturmåler som viser temperaturer fra +9 til -40 Her vokste jeg opp.! Og JA jeg kan være noe direkte. Men takker meg til folk hvor det ALDRI er tvil om dem er glade eller forbannet! Greit å vite hvor jeg har folk.! Synes det er greit å traske rett over grøten, i stede for å sirkle flere runder rundt den!! Flyttet til Søgne i 2003 og har ikke angret en dag på det - elsker palmekysten! Driver SøgneHeden Kennel siden 2006, jobber ved Evidensia Søgne Dyreklinikk Jeg er først og fremst mamma til Birger Andrè (1999) og Tuva(2005) Fritiden min bruker jeg på mine barn, våre hunder og Tuva`s hest. Vi er alle glade i å dra på tur, så vi bruker mye av fritiden vår til dette. Ellers er jeg veldig opptatt av Interiør,Foto, Mote, Hus/Hjem og Blomster. Er utdannet blomsterdekoratør. Noe du ellers lurer på ? Ja så spør

    Norske blogger

    Siste innlegg

    Siste kommentarer

    Bloggdesign

    .