hits
 • 03.04.2016

  DET INGEN SKRIVER OM - MAMMA TIL EN TENÅRING!

  • Skrevet 03.04.2016 klokka 18:09
  • Kategori: Blogg

  Det ingen skrive om - mamma til en tenåring!   

  Det er sannelig ikke lett å være mamma til en på snart 17år, humørsvigninger uten like.  Stort sett er han snill som dagen er lang. Men han har sine dager der jeg skulle ønske vi var to voksne. " Han er som en rallybil uten fører og verdens mester på det meste"  Da er det min oppgave å få føreren på plass i bilen igjen å på rett spor og lære føreren at vikeplikten må overholdes!

  Jeg prøver å ha takhøyde for forskjellige oppfatninger, men fortsatt være en foreldre som viser grenser det kan være utfordrende inni mellom. Det er klart at man skal si fra, men det er naturlig at jeg velger mine kamper!

  Etter en diskusjon-prat så sitter jeg ofte igjen med en følelse om at jeg er verdens teiteste mor og virkelig ikke skjønner noe!! Til tider skulle jeg ønske vi var to som kunne snakket om "blomsten og bien" og sette ned foten på innetider, alkohol og aldersgrenser som skal holdes!

  Vi kan prate om det meste, det han liker minst at vi prater om er prevansjon! Da er jeg bare helt "lost" eller helt fjern.  Men når du er alene mamma og det er en far inni bildet som ikke bidrar med så mye og hvertfall ikke på den fronten! Da ser jeg det som min oppgave og informere nok på den fronten å.  

  Sønnen i huset har forlengst fått den oppdragelsen han trenger, min oppgave er nå å veilede han inn i "voksenlivet" på en litt annen måte en hvordan jeg veiledet han i barndommen.

  Ofte hørt: "Du gjør alt for å ødelegge for meg. Sånn har du vært gjennom hele livet mitt. Du gir meg aldri lov til en dritt. Du fatter ingenting. Du er så utrolig gammeldags"

  Han kom hjem for noen uker siden og fortalte at det var en på skolen som skulle bli pappa i en alder av 17år og dama var å straks 17år. Han skulle ha en slags "avsluttningsfest" før han ble pappa! 17år?? Hva gir du meg? Han har ikke lov å feste/drikke engang! Min håpefulle lurte på om han kunne få noen cider og om jeg kunne kjøre og hente han på den festen. Han fikk selvsagt ikke noen cidere. Jeg syntes heller ikke noe om at han skulle dra på den festen, men ALLLLE vennene skulle jo dit. Han fikk dra og fikk innetid kl 01.00 Han ble hentet og kjørt hjem av storebroren til en av kompissene. Da han kom hjem og ja han var edru !!!! :) kunne han fortelle det var 2 stk som var hentet av ambulansen for å bli kjørt til pumping!  Får jo vondt i magen ved tanken på om jeg hadde fått beskjed om det var en av mine barn. 

  Vi satt og pratet om mye den natta. Jeg sa da: "du skjønner nå hvorfor jeg har sagt hvor viktig det er å bruke prevansjon/kondom!!!"  17år og skal begynne å forsørge et lite barn og forsørge mammaen til det barnet. For ingen av dem har rukket å fullføre skole og få seg en utdannelse! Da kommer det fra min håpefulle, men dem er jo forlovet !!! Akkurat som det hjelper?  Bare se på mammaen til Michelle hun klarer seg! Hun er tydeligvis et forbilde til mange unge jenter der ute ! Men han var enig med meg at det var jo litt tidlig å skulle bli pappa nå, å glad for at det ikke var han. Er jo nå når du blir 18år at du skal begyne å "leve" Reise, se verden, gjøre som du vil!  Det er jo få som ungdomskjærligheten varer for! 

  I disse blogg tider ser vi flere og flere som blir mamma i en alder av 15-16 år. Flere og flere prøver å bli som "mammaen til Michelle"  Men er vel få tall som klarer det hun har klart og all ære til henne. For hun er en fantastisk mamma til sine barn, til tross for sin unge alder. Men synes det blir litt feil, når flere og flere ser på det som sitt forbilde og skulle bli mamma i ung alder og starte en blogg. Det er blitt en "naturlig" greie å bli foreldre i tidlig ungdomsalder.!  

  Ser på mine barn på 10 og snart 17år hvor distre dem er. Kunne aldri sett for meg at min sønn skulle klare å ta vare på en baby alene 24/10. Dem har problemer med å prioritere oppgaver som lekser, rydde rommet, finne struktur, planlegge aktiviteter det er en stor utfordring der trenger dem litt hjelp og veiledning inni mellom !

  Jeg som mamma glemmer inni mellom hvordan det var å være i den alderen. Hvor teite jeg syntes mine foreldre var! Hvordan følelsen om ønsket å være en selvstendig person og klare alt selv var.  Alt som betydde noe var venner, mote, sosialisering og det å oppdage sin egen kropp. Være kul og litt tøff - jeg gjorde mange dumme og farlige ting i mangel på kunskap , kun for at jeg syntes det var morro og kult! Jeg var veldig impulsiv og knapt tenkte i perioder. Hvor stresset jeg var i perioder, en ting var å forholde meg til mine foreldre. Men jeg skulle forholde meg til venner, skole, lekser, fritidsaktiviteter, hobbyer og i tillegg var jeg forelsket, fikk kjærlighetssorg og hormonene tok fullstendig av!  Gruppe presset som var i den alderen. Så skjønte ikke mine foreldre meg!  Jeg har et ønske om å skjønne mine barn - prøve i hvertfall. Svelge noen kameler og tenke før jeg eksploderer.

  Sønnen min er veldig lik på meg, derfor prøver jeg å sette meg inn i hans situvasjon. Ikke like lett til tider må jeg innrømme! Jeg prøver å være positiv og "belønne"-skryte av tingene som er bra og ikke så mye fokus på det negative.  Noen kamper velger man bare bort, men tar en "prat/diskusjon" om det mest alvorlige!  Har nok lært og av egen erfaring fra min ungdomstid. Pekefingeren hjalp i hvertfall ikke, det var helt i mot sin hensikt.

  Jeg har sagt til min sønn at ingenting er så galt at du ikke kan komme hjem til meg med det. Jeg blir kanskje sint, skuffet men det går over!

  Prøv å forstå ungdomen din <3 
  DEL GJERNE ! :) 

   

   

   

  #sønn #tenåring #opprør #forstå #detingentørrskriveom #fingeren #pekefingeren #oppdragelse #alenemamma #alenemammatilentenåring #mote #kjærlighet #hormoner #17årogpappa #fest #cider #kjærlighetssorg #stolt #edru #trass #ungdomstid #rar #fjærn #lol #soss #senil #gameldags

   

   

   

  Anita

  03.04.2016 kl. 19:20
  Så bra skrevet Elisabeth 👍 Ble rørt, og kjenner jeg blir redd . Ungdomstiden kan bli den tøffeste . Vi må bare gjøre vårt beste og gi de en god ballast . Så hører de mammas stemme i bakhodet kanskje når de står overfor valg de må ta , og forhåpentlig gjør de flest riktige valg 🙂

  Elisabeth

  03.04.2016 kl. 19:57
  Anita: Takk Anita ;)
  Ja er viktig å vise at vi er her for dem uansett hva :)
  Er ikke sjeldent at jeg går med en klump i magen og i halsen når han drar ut på mottorsykkelen sin.. Er så mye som er "farlig", men kan jo ikke nekte dem å få leve heller <3 Må bare stole på dem og håpe at dem har lært noe fra oss :) <3

  Juliane

  01.01.2018 kl. 20:33
  Godt skrevet Elisabeth :)

  Du er en god mamma <3

  Elisabeth

  01.01.2018 kl. 22:08
  Juliane: Takk :)
  Elisabeth

  Klima flyktning fra Finnmark. Er født og oppvokst i Sør-Varanger kommune, nærmere bestemt Kirkenes. Kommunen er nærmeste nabo til Russland og Finland. Eller nest siste stopp før Nordpolen! -samiske røtter og alt det der. Om du googler Kirkenes får du opp dette: vinteren er like lang som et svangerskap og dårlig skiføre i 3 månder og du trenger kun temperaturmåler som viser temperaturer fra +9 til -40 Her vokste jeg opp.! Og JA jeg kan være noe direkte. Men takker meg til folk hvor det ALDRI er tvil om dem er glade eller forbannet! Greit å vite hvor jeg har folk.! Synes det er greit å traske rett over grøten, i stede for å sirkle flere runder rundt den!! Flyttet til Søgne i 2003 og har ikke angret en dag på det - elsker palmekysten! Driver SøgneHeden Kennel siden 2006, jobber ved Evidensia Søgne Dyreklinikk Jeg er først og fremst mamma til Birger Andrè (1999) og Tuva(2005) Fritiden min bruker jeg på mine barn, våre hunder og Tuva`s hest. Vi er alle glade i å dra på tur, så vi bruker mye av fritiden vår til dette. Ellers er jeg veldig opptatt av Interiør,Foto, Mote, Hus/Hjem og Blomster. Er utdannet blomsterdekoratør. Noe du ellers lurer på ? Ja så spør

  Norske blogger

  Siste innlegg

  Siste kommentarer

  Bloggdesign

  .